Undgå huller i tænderne - 5 fødevarer du bør skære ned på i hverdagen og 5 alternativer du bare kan bruge løs af

Det kan godt være svært at undgå de irriterende huller i tænderne. Når først de er der, så er der ingen vej udenom - man SKAL gå til tandlægen! De regelmæssige tandlægebesøg kommer du ikke udenom, hvis du gerne vil passe ordentlig på dine tænder. Dog er der en lang række ting, som du kan gøre i din hverdag for at undgå huller i tænderne og på den måde minimere dine besøg hos tandlægen.

Synderne, som skaber huller i vores tænder, ligger i vores kost. De gode tandvaner starter med kosten, derfor har vi i denne artikel redegjort for 5 fødevare, som du bør skære ned på i madlavningen, og tilhørende 5 gode alternativer.

1. Læskedrikke

Selvom søde læskedrikke smager fantastisk, så er det ikke noget, som vores tænder elsker. Tænderne kan tage alvorlig skade af læskedrikke som juice, cola og endda også smoothies. Læskedrikke indeholder ikke kun sukker, men også syre. Syreskader er hvad, der giver os huller i tænderne. Selvom læskedrikken er sukkerfri, så indeholder den stadig syre og alternative sødestoffer, som ødelægger tændernes emalje

Alternativ: Danskvand med citrus

Du behøver for eksempel ikke bekymre dig om at drikke danskvand med citrus, da citrussmagen ikke stammer fra frugtsyre, men derimod fra sukkerfrie smagsstoffer. Kulsyren i danskvanden er heller ikke skadelige over for tænderne, så det kan du bare drikke løs af, hvis du gerne vil have et sprudlende alternativ til læskedrikken.

2. Alkohol

Hverken vores kroppe eller vores tænder er vilde med alkohol. Alkohol som vin, cocktails og spiritus indeholder meget sukker og syre, som skader tændernes emalje. Derudover så kan farven i alkohollet også gå ind og misfarve tænderne, hvilket får dem til at se brune eller gule ud. Afslutningsvis så nedsætter alkohol vores spytproduktion i munden. Spyttet er med til at rense munden, så når produktionen er nedsat, er der større risiko for, at munden ikke bliver rengjort.

Alternativ: vælg klar sukkerfri spiritus

Det er ikke sikkert, at du har lyst til at kvitte alkohol fuldkommen. Hvis du gerne vil have et alternativ, så vælg en klar spiritus som gin eller vodka blandet med danskvand. Denne kombination har ikke særlig meget sukker, og når spiritussen er klar i farven, så undgår du misfarvninger på tænderne.

3. Slik og chokolade

Du har sikkert hørt det en million gange før hos tandlægen: slik og sukker er et no-go for tænderne. Isæt hvis du spiser masser af søde sager lige inden sengetid kan det være farligt for dine tænder. Husk altid at skyl efter med vand, og giv gerne tænderne en tur med tandbørsten, hvis du har spist sukkerholdig mad.

Alternativ: Snack på nødder og grøntsagsstænger

Er nødder og gulerodsstænger lige så spændende som en Marsbar? Nej. Er det sundere for din krop og dine tænder? JA! Selvom grønt og nødder ikke ligefrem kan erstatte en slikskål, så vil dine tænder dig takke for dette sunde alternativ til slik og chokolade.

4. Hvidt brød

Hvidt brød indeholder også en del sukker, som tænderne ikke er vilde med. Bakterierne i vores mund er gode til at omdanne alle former for sukker til syre, og det er denne syre, som skader emaljen. Man kan selvfølgelig ikke undgå at spise sukker hele sit liv, for det findes sukker i rigtig mange madvarer. Dog er det en god ide at skære ned på forbruget af for eksempel hvidt brød, som er meget sukkerholdigt.

Alternativ: fuldkornsbrød og knækbrød

Et godt alternativ til det hvide brød er en fuldkornsvariant med masser af fiber. Vores tænder elsker fiber, og det gør vores mave- og tarmsystem sådan set også. Skift det hvide ud med en mere grov variant, og snack på groft knækbrød, som er meget bedre for tænderne.

5. Te og kaffe

Det her er en af de slemme, for mange kan slet ikke starte dagen uden en kop kaffe. Kaffe er både syreholdig, og så misfarver det tænderne på samme måde som te gør.

Alternativ: drik vand

Vand er et rigtig kedeligt alternativ, men et godt et af slagsen alligevel. Vand er den eneste gode, rene og tandvenlige drik, som du kan nyde i ubegrænsede mængder af uden at bekymre dig om grimme tandskader.

Menu
Top