Det græske køkken er kendt for deres lækre retter – fyldt med hvidløg, olivenolie og mange lækre råvare. Det er et vaskeægte middelhavskøkken, og det er mad lavet med kærlighed. Her får du inspiration til fem græske retter, som du også kan lave hjemme i dit danske køkken, når trangen til syden bliver stor.

Calamari

Calamari, også kaldet blæksprutteringe, er en af de ting, som man typisk vil se på et græsk menukort. De er sprøde, lækre og meget populære i Grækenland.

Det er forholdsvis simpelt at lave, du skal blot skære en blæksprutte til, og derefter dyppe dem i først æg og så en blanding af rasp, mel og salt. Til sidst skal de bare friturestegt, og så har du lækre, delikate blæksprutteringe, som de evt. kan servere med den græske tzatziki og friske citroner man kan presse over.

Jemista

Jemista – også kaldet Yemista eller Gemista, er ovnbagte, fyldte grøntsager. Typisk vil man bruge udhulede tomater, løg og ikke mindst peberfrugter. Grøntsagerne marineres med olivenolie, salt og peber og fyldes med ris, tomatsauce, løg, krydderurter og krydderier, hvorefter de bages i ovnen. Det er en nem og sund løsning til din madlavning.

Gyros

Gyros er et fyldt fladbrød bestående af kød og grøntsager, og hvilke andre lækkerier man ellers ønsker i. Gyros er en af de retter, hvor der ikke kun er en måde at spise den på. I Grækenland bruger de ofte svine- eller kyllingekød, men du kan i virkeligheden bruge lige den slags kød, du ønsker. Steg dit kød på panden med de krydderier du ønsker f.eks. chilli, presset hvidløg, timian og mange flere. 

Derudover skal du have fladbrød, som består af: vand, salt, gær og hvedemel. De laves på panden og er hurtige og nemme at lave.

Så kan du fylde ekstern tilbehør i, alt efter hvad du ønsker. Mange bruger f.eks. tzatziki, salat og grøntsager. Kun fantasien sætter grænser. Gyros kan også laves vegetarisk eller vegansk!

Moussaka

Moussaka kan kaldes Grækenlands svar på lasagne. Det er en ret med lag af kødsauce, kartoffelskiver, aubergineskiver, mornaysauce og revet ost og rasp.

Kødsovsen laves, som du normalt ville lave den til din traditionelle lasagne eller pasta kødsovs.

Mondaysauces kan du vælge at købe færdiglavet eller lave den selv. Den består af smør, hvedemel, mælk, mozzarella ost og krydderier.

Byg lag på lag og lad hele familien nyde denne lækre ret, som selvfølgelig også kan laves vegetarisk.

Græsk salat

I Grækenland kan du få mange, gode salater – både alene og som tilbehør. Her er de ingredienser, som ofte kommer i de famøse salater:

  • Agurk
  • Fetaost
  • Rødløg
  • Oliven
  • Tomat
  • Peberfrugt
  • Olivenolie, hvidløg, vineddike, salt og peber til dressingen

Med disse ingredienser er du godt på vej til en lækker græsk salat, men du kan selvfølgelig tilføje og fjerne så meget, du har lyst til.

Tzatziki – Kan bruges hvor som helst når som helst

Alle kender garanteret tzatziki, og ellers er det på tide. Det er en yderst lækker og populær spise, som kan serveres som tilbehør til de fleste retter – heriblandt alle de ovennævnte retter. Man går aldrig galt i byen med tzatziki, og du kan vælge at købe det færdiglavet, men alle ved at alt hjemmelavet er bedst. Måske ved du allerede, hvordan tzatziki skal laves, men for en god ordens skyld får du det lige genopfrisket her:

Rør græsk yoghurt sammen med revet agurk, hvidløg, olivenolie, salt og peber. Nemmere bliver det ikke.

Få hele oplevelsen i Grækenland

Disse ovennævnte retter er super lækre at lave selv, men de erstatter selvfølgelig ikke vejret og hele oplevelsen af Grækenland. Med en rejse til Grækenland kan du blandt andet nyde Korfus smukke strande og lækre badevand, og på linket kan du læse meget mere om den populære, græske ø – samt booke en rejse til Korfu til dig selv, eller sammen med dem du holder af fra lige netop den lufthavn, du ønsker. Du får mulighed for at skræddersy en perfekt rejsepakke med gode tilbud på både fly og hotel. Så slipper du for at søge frem og tilbage på nettet i timevis og risikere at betale overpris. Bestil din næste rejse til Grækenland i dag og få en oplevelse for livet.